Паническите атаки като маркер на съвременния живот

Всеки период от историята на човечеството носи своите болести като маркери на човешкото съществуване.

 

Така, описана за първи път от З. Фройд като тревожна атака, паническата атака увеличава разпространението си с поне 1% всяка година.

 Днес, според статистиката, от 2% до 6% от населението на света страда от пристъпи на паника.

 

Интересно е да се отбележи, че паническите атаки (ПА) се появяват предимно при хора на възраст от 23 до 40 години. ПА може да бъде при деца и възрастни хора, но основният процент принадлежи на хората в трудоспособна възраст.

Често паническото разстройство пречи на ефективното кариерно развитие, предизвика  промени в семейния и социалния живот на човека.

Неочакван страх или чувство на силно безпокойство, придружено от учестен пулс, задух и световъртеж, се нарича паническа атака.

Според статистиката от 8 милиарда души, населяващи Земята, приблизително 30% годишно по един или друг начин се сблъскват с единични паник атаки.

Симптоми на паник атака:

 

 •  Силен сърдечен ритъм
 •  Изпотяване
 • Недостиг на въздух, усещане за задушаване
 • Болка в гърдите
 • Гадене или дискомфорт в корема
 • Чувство за замайване или прималяване
 • Втрисане или горещи вълни
 • Изтръпване или изтръпване на крайниците
 • Деперсонализация и дереализация (усещане за нереалност и мъгла в очите)
 • Страх от смъртта
 • Страх да не полудеете или да направите нещо извън контрол

Събитията от последните две години значително са повлияли върху броя на хората, които търсят психологическа помощ с гореизброените оплаквания.

За съжаление има редица вярвания, които подкрепят и провокират нови атаки на паническото разстройство.

 Най-често срещаните вярвания и отговори за паническото разстройство:

 

1. Паническо разстройство не може да бъде излекувано – Паническото разстройство добре се поддава на психокорекция.

2. ПA може да се излекуват с лекарства. – С помощта на лекарства паническото разстройство не се лекува, а само се премахват пристъпите му.

3. ПA е симптом на заболяване. – Симптоматологията на ПА не трябва да се свързва със симптом на друго соматично заболяване, в противен случай това е друго заболяване, а не паническо разстройство. Ако пристъпът на паническо разстройство е свързан с някакво заболяване, то трябва да се лекува болестта, а не паническото разстройство!

4. ПA е начин за реагиране на натрупания стрес. – Стресът НЕ Е причината за паник атаките. В противен случай всички бихме страдали от паническо разстройство, което всъщност засяга до 6% от населението.

5. Паническата атака е сърдечен или съдов удар и се свързва със сърдечно-съдови заболявания. – Това е мит. Физиологично паническата атака се причинява от мощно освобождаване на адреналин. ПА не е реакция на заболяване на сърдечно-съдовата система, това е реакция на организма към отделянето на адреналин. Колкото повече човек се плаши в този момент, толкова по-силна е реакцията на тялото.

6. Паническите атаки изтощават сърцето.  – Това е погрешно вярване. За сърдечния мускул (миокарда) няма значение дали тичате на бягаща пътека, тренирате във фитнеса, изкачвате стълби или изпитвате ПА. Ако тялото е здраво (потвърдено от медицински прегледи), тогава ПА се възприема от сърцето като кардио-тренировка.

Пулсът 160-170 удара в минута, няма да ви навреди. Износването на сърдечния мускул е митът, който прави хората още по-тревожни, което подхранва паническите атаки. Сърдечната честота е такава саморегулираща се система, когато натоварването е по-активно, сърдечният ритъм се ускорява, с намаляването на натоварването неговият ритъм се стабилизира.

7. Пристъпите на паника могат да доведат до смърт (сърдечен удар). –  Не, не можеш да умреш от паник атаки. По време на пристъп, човек е активен, не може да седи на едно място, иска да изтича някъде, да направи нещо. Хората с ПА са много активни. Когато има проблем със сърцето, тогава човек може да умре от сърдечно заболяване, а не от страх по време на паник атака.

8. По време на паник атака можете да загубите съзнание. – Не, не е вярно. Невъзможно е да се изгуби съзнание, тъй като припадането е физиологично свързано с ниско кръвно налягане, а характерен симптом на ПА е повишаване на кръвното налягане.

9. Пристъпът на паника може да доведе до психично заболяване. Това също е мит. Няма връзка между паническите атаки и психичните заболявания. Не можете да получите шизофрения от паник атаки.

10. По време на атака можете да загубите контрол над себе си и да направите нещо ужасно. При ПА човешкият организъм реагира като при стрес, реагира като заплаха и избира тактика за оцеляване и се мобилизира. По време на мобилизирането на всички системи е невъзможно да се загуби контрол, в противен случай хората вече биха изчезнали като вид.

11. Паническата атака и тревожното разстройство са едно и също.  Не, паническото разстройство не е същото като тревожността. При паническо разстройство няма безпокойство между атаките, но присъства страхът от очакване на нова атака.

12. Паник атаките са характерни само за възрастни. – Не, те не са прерогатив само на възрастното и работещото население. Могат да бъдат открити и при деца, и при възрастни хора.

 

Искам да отбележа, че има и огромен брой митове, които пречат на хората да търсят професионална помощ при паник атаките, влошават хода на заболяването и намаляват ефективността на терапията. Ще напиша основните.

Мит №1. Самият човек трябва да се справи с пристъпите на паника с усилие на волята.

Мит № 2. Пристъпите на паника могат да бъдат излекувани с помощта на врачки, магьосници, амулети.

Мит № 3. Паник атаки са наказание за някаква непристойна постъпка.

Мит № 4. Ако не излизате от вкъщи, не се срещате с хора, тогава няма да има панически атаки (принцип на избягване).

Мит № 5. Другите хора (терапевтът, съпругът, близките) са отговорни за излекуването ми от паник атаки.

Мит № 6. Паник атаки не променят живота ми.

!!!  Мит № 7. Паническото разстройсво ще мине само.

 

 Една от основните характеристики на паническите атаки е тревожността, която е без обекта, заплаха, на която човекът не дава естествената реакция на тялото (борба, бягство), това е неотреагиран отговор, заседнал в тялото.

 

Желанието за работа с паник атаки е желанието на клиента да гледа живота си с отворени очи. Това е мотивацията за промяна. Това е работа по изследване, изучава на себе си и мястото си в този свят. Често при работа с панически атаки у клиентите се проявява загуба на смисъла на живота, на собствената си стойност, вътрешни и семейни конфликти, липса на готовност да поемат отговорност за събитията в живота си.

 

При работа с панически атаки използвам елементи от когнитивно-поведенческата терапия, гещалт терапията, арт терапията (включително метафорични проективни карти – MAК).

 

!!!Ако имате въпроси по темата, може да ми пишете в лични съобщения (чат на сайта) или направо да резервитате час.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *