Skip to content


Запази час

Метафорични асоциативни карти

Какво е МАК?

MAК, или  метафорични асоциативни карти, е един от видовете на  проективни методи, който грижовно  помага да се намери отговор на  най-объркващите въпроси.

Метафоричните асоциативни карти са психологически инструмент, с който клиентът се потапя в света на метафорите и асоциациите.

MAK представляват емоционално богати, значими сюжети, образи, символи. Те актуализират, събуждат значимия за нас предишен житейски опит, често изместен в подсъзнанието.

Работейки с МАК, е възможно да намерите отговор на онези въпроси, на които логиката ви  не може да даде отговор. Съзнателният ум е консервативен, трудно му е да търси нови

неща и да напусне зоната на комфорта. За да включиш подсъзнанието, да търсиш в него нетривиални решения,  са необходими  майсторлък и умение, необходими са ви игри, метафори и асоциации.

Картите са чудесен начин да “изключите” съзнанието (защото няма директни отговори на картата), и да се свържете с несъзнателното и креативното. Основната разлика между съзнанието и подсъзнанието – съзнанието мисли, че знае от какво се нуждае тялото, а подсъзнанието знае точно какво иска тялото.

Метафоричните асоциативни (емоционални, проективни, терапевтични) карти са иновативен инструмент в психологическото консултиране и психотерапия, който се основава върху стандартните психологически феномени.

Един от тях е законът за проекцията, тоест изображенията върху картите са стимул. Той предизвиква у човека, който работи с тях, редица асоциации, които съдържат информация за неговия вътрешен свят и в същото време за обекта, върху който се проектира. материалът се наслагва.

Работа_с_обидой_на_мать
Справяне с негодуванието на майката
МAC_cards_on_desk
Карти
Работа_по_наполнению_ресурсом
Работа по набавяне на ресурси
Анализ_на_отношения_с_майка
Анализ на отношенията с майката
Работа_с_клиентски_случай
Работа с клиентски случай
Работа_с_деца_начин_за_справяне_с_проблема
Работа с деца начин за справяне с проблема
MAC_many_cards
Метафорични асоциативни карти
MAC_card_boxes_many_cards
Метафорични асоциативни карти

Харесва ми да работя с метафоричните карти, защото…

Историята на появата на метафоричните асоциативни карти

Първото тесте метафорични асоциативни карти е създадено през 1975 г. от Ели Раман, канадски професор по история на изкуството. Това тесте карти се нарича “OH” (междуметие, на английски изразява изненада).

Заедно с психотерапевта Джо Шлихтер бяха разработени правила и принципи за използване на картите като психологически инструмент.

По-късно, благодарение на гещалт терапевта Мориц Егетмаер и неговата издателска къща “ON-Verlag”, картите се разпространяват по целия свят. В момента има над 20 тестета на немското издателство. Освен това днес има израелски, руски, украински, норвежки тестета.

Имах късмета да премина присъствено обучение за работа с MAК при различни клиентски заявки и супервизия от  Мориц Егетмаер през 2018 г. (виж тук).

Ефективността на работата с метафорични карти се потвърждава от водещите психотерапевти на Израел, Украйна, Русия, повече за обучението ми тук.

Често задавани въпроси

Използването на MAК гадаене ли е?

Основната разлика между метафоричните асоциативни карти и картите Таро е, че метафоричните карти нямат точно обозначение. Те означават само това, което самите вие виждате върху тях, така че картите са много гъвкав инструмент в работата, способен да разгърне потенциал, въпроси, страхове, стереотипи и нагласи.

Как протича работата с карти?

Изхождайки от факта, че това е набор от карти, изобразяващи реалността около нас (хора, природа и т.н.), вашата работа е да анализирате и интерпретирате вашите собствени асоциации, възникнали в изображението.

В какви случаи те могат да помогнат?

Работя с MAК  в случаи на коригиране на взаимоотношения и разрешаване на конфликти, преодоляване на криза и изцеление последствията от травма, насърчаване на личностно израстване, търсене на ресурси и потенциал. Те са се доказали отлично при работа с неврози и психосоматика; страхове и панически атаки; с пристрастяване и търсене на смисъл в живота… Картите ни дават възможност да видим визуалната картина на всяка междуличностна връзка или връзката на човек с всякакви идеи и образи от неговата външна или вътрешна реалност.

Едно и също тесте върши ли работа за всички?

Не. Имам тестета за различни възрасти, от различна насоченост. Тестето  се избира индивидуално за клиента и неговата заявка.

Къде се използват MAК?

Метафоричните асоциативни карти се използват ефективно в психодрамата, гещалт терапията, арт-терапията, транзакционния анализ и психосинтеза.

Опитът показва, че привлекателността на асоциативните карти не може да бъде описана с думи, тя може да се разбере само по време на игра. Картите показват, че дори

и най-негативното, с което се сблъскваме както във външния свят, така и в себе си, е част от едно по-голямо цяло, към което принадлежим и ние самите. 🙂 …

Юлия Маджарска - психолог

За връзка с мен, моля свържете се чрез посочените контакти. Ще се радвам да се чуем, и да работим заедно до постигане на желаните резултати.

За връзка с мен

Информация


Facebook-f


Instagram


Youtube

© 2022 Всички права запазени |  Юлия Маджарска – психолог

error: Съдържанието е защитено!