Да се справиш със страха

Страхувате се от зъболекарския стол и не можете да се справите?

Има три ефективни решения.
Courage_fear
Треперене на коленете, сърцебиене са само част от симптомите, които изпитвате, когато отидете на зъболекар.
60% от хората се страхуват от медицински процедури в зъболекарския кабинет. При 70% от хората този страх е силно изразен и пречи на терапевтичното лечение.

Три ефективни начина да се справиш със страха

Страхът е това, което те притеснява, това, което се боиш докосванеш, това, което носи заплаха.

Най-вероятно, сте се опитвали да се справите със страха, правили сте автотренинг преди да посетите лекар, но ефектът е бил краткотраен.

Възможно е да се срамувате, че такъв голям и успял човек като вас не може да се спра-ви с някакъв страх. Затова сте го скрили дълбоко в себе си и се опитвате да не говорите на тази тема дори с близки.

В тези случаи, когато той все пак намери вратичка за излизане, вие го блокирате с хапчета. По-лесно ви е.

Но в никакъв случай по-спокойно.

В крайна сметка винаги трябва да сте нащрек. Бъдете готови да се борите. Презирайки него и себе си, не можете да се отървете от него.

Какво да се прави?

Може би това, което ще ви кажа сега, ще изглежда парадоксално, но е така.

За да се отървете от страха е важно да го признаете в живота си. Да се изправите срещу страха си е първа предпоставка да се освободите от него.

В този случай са много полезни методите на арт- терапията, които правят възможно безопасното използване на тази тема. Можете да използвате рисунка, пластилин, глина или пясък, дори шишарки от гората и камъчета от морето. В работата си с клиенти обичам да използвам метафорични карти.

Извайвайте, рисувайте, убивайте с камъни страха си. Можете да го сгънете от парчета плат или парчета стар вестник. Запознайте се с него. Важна особеност на арт терапията е, че след “среща” ще можете да промените образа на страха си, да го трансформирате по желание.

Вторият начин да се справите със страха е да се сприятелите с него.

Сприятели се със своя враг, който те поставя в глупаво положение, когато иска, който кара коленете ти да треперят и ускорява пулса ти.

В същото време страхът е защитна функция на тялото, която първоначално служи да ни предпази от опасности и да ни поддържа живи. Е, не от зъболекаря, той ни пази всъщност. 🙂

Тоест на този етап е важно да разберете от какво наистина ви предпазва страхът .

За това е важно внимателно и любезно да слушате своите мисли, чувства, усещания в тялото. Можете да направите това в тиха, спокойна среда, като ги запишете на хартия, създадете поредица от свободни асоциации или спонтанно нарисувате върху лист хартия.

Аз, с моите клиенти или участници в обучението за страха, работим по тази тема от доста време, затова ви съветвам да бъдете търпеливи и да не бързате.

И разбира се, да действайте!

Ако не правите нищо, тогава нищо няма да се промени в живота ви.

За да получите това, което никога не сте имали, трябва да направите това, което никога не сте правили.

Следователно третият начин да се отървете от страха е да действате!

Вашата задача не е да бягате от страха, а да се придвижвате към страха, да искате да изживеете това, от което толкова се страхувате. Да вървите срещу течението: да запишите час при зъболекаря, да попитате за особеностите на лечението, да седнете на зъболекарския стол, например.

Това се нарича методът на парадоксалното намерение, предложен от Виктор Франкъл, австрийски психиатър, психолог, невролог. Същността на метода е, че ако се стремите към страха, тогава страхът няма да може да предизвика симптом (сърцебиене, виене на свят, треперене и т.н.), съответно симптомът няма да може да засили страха.

На модела в ляво е показано как Франкъл го виждал.

Тоест човек трябва да върви “срещу течението”, срещу движението по кръга на взаимното “развиване” на двойката симптом-страх. Франкъл също съветва използването на “парадоксални” или “магически” фрази. Например, ако се страхувате да не загубите съзнание в зъболекарския стол, такава “магическа фраза”, създадена със зрънце хумор, би била: “Е, сега определено ще припадна, да му се не види!”.

Направете личен план за справянето със страха.

Това могат да бъдат малки действия, важно е да ги правите през цялото време, свиквайки се да се изправяте пред страха.

Можете също така да се запознаете с това как други хора преодолели страха в подобен случай, да се запишете за обучение или да видите психолог/психотерапевт, работещ по тази тема. Покажете инициатива!

Успех на вас!

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *