Реалността на терапията

“Колко време ще продължи терапията?” – този въпрос е много актуален в периода на бързината на съвременния живот и широко разпространения работохолизъм.

„Натиснете бутона, ще получите резултат и мечтата ви ще се сбъдне“ – девиз от песента на някога популярна група, която е присъща на мнозина сега.

Puzzle_change

Бърз фаст-фуд, горещо кафе от кафе-машината, този стереотип по отношение на храната често се пренася върху терапията, и хортаа очакват същите бързи лични промени.

"Денят на мармота" и реалността на терапията

Може би вече сте гледали американския филм Groundhog Day (Омагьосан Ден) с участието на Бил Мъри, но аз се запознах с този филм едва тази Коледа. Удивително, след като видях няколко имитации на този филм, най-сетне съм стигнала до оригинала. 🙂

И все пак празникът Коледа предполага известна бавност и традиция, като този филм.

И така, какво общо има този филм с терапията?

Според мен изненадващо много.

Ще се опитам да споделя наблюденията си с вас.

  1. Главният герой е отегчен от всичко, той е пълен работохолик, който има всичко предварително планирано за дълго време. Животът му е монотонен и предсказуем и толкова добър за него. Да снима за трети път за Деня на мармота, той го смята за почти лична обида. Той казва на колегите си, че това ще му е за последно. Той е нервен, напрегнат, не знае как да общува и чува другите и единственото му желание е бързо да се махне от този град.

– Идват при психолог и при достигане на точката на кипене, с подобни проблеми и с очакване на бързи резултати.

  1. Заседнал в датата 2 февруари, Фил Конърс изпитва изненада, неразбиране на случилото се, гняв, раздразнение, неудобни опити да се отърве от адхезията на застрахователния агент, но в крайна сметка все пак попада в локва, която “винаги е на това място”. В ход е разиграването на един и същ сценарий на заучено поведение.

– Клиентите, които идват на консултация, често отбелязват, че стъпват на едно и също гребло в отношенията с близки, или роднини, или колеги, и опитите им да променят нещо или не носят желания резултат, или задълбочават конфликта. Това включва и женския сценарий „Всичките мъже са един дол дренки“, като неуспешни опити за намиране на съпруг.

  1. Осъзнавайки, че е заседнал в един ден, героят на Мъри се настройва срещу “лошото момче, което няма да има нищо” – той се напива, създава инцидент с полицията, краде от колекционерската кола, прави “лесни връзки”… той се надига от своето всемогъщество, но … се връща отново в същия ден – 2 февруари.

Героизмът на клиентите често се проявява под формата на закъснение за срещи, обезценяване на резултатите от работата на психолог при консултации. Решението за развитието на подобен сценарий за мен е да сключа писмен или устен договор с клиента.

  1. Постепенно главният герой на филма започва да проявява интерес към другите, да се интересува от техния живот и нужди. Той осъзнава, че обича Рита и се стреми да научи повече за нея. Важен момент е, че той решава да й признае, че нещо не е наред с него, да сподели историята си за изпадането във времева примка. В стремежа си да я опознае по-добре, да й се хареса, той щателно усъвършенства фразите и поведението си по време на временните им дати. Следващата им среща е изпълнена с топлина, романтика и очакване… Вдъхновен Филл се надява, че това ще бъде пробив на следващия ден от годината. Но… той отново се озовава в деня на 2 февруари.

– Очакването за бързи резултати след толкова много срещи и успешното използване на някои елементи от новото поведение в реалния живот създава илюзията за завършване на процеса на трансформацията. Но…

  1. Виждайки безполезността на усилията си да излезе от времевия цикъл, героят на Мъри прави няколко опита за самоубийство. Но всичките му опити за самоумъртвяване водят до поредното събуждане в леглото, сутринта на 2 февруари, като нов шанс да промени живота си.

Минали травми, повтарящи се сценарии, модели и фалшиви вярвания за човек от другите могат да подкопаят вярата на човека в себе си и неговата сила да се променя.

Понякога се случва и отношението на клиента към терапията да е като чаша кафе от кафемашина, той е разочарован от невъзможността за „пълна трансформация за 3 месеца“, както понякога обещават някои гурута.

Освен това познавам случаи на отдръпване и прегаряне поради напрягането на всички сили и ресурси на тялото по време на подобни психологически маратони.

Затова за мен е важно да уважавам клиентите, постепенното им осъзнаване на случващите се промените, да ги подкрепям и ресурсирам по време на съвместната ни работа.

  1. Чудесата започват да се случват, когато:
  • Акцентът на Фил се измества от „вземи“ към „дай“. Той помага на умиращ старец, спасява падащо от дърво дете, намира мили думи към дебел мъж, който случайно го среща в коридора на хотела.  Той проявява неподправено любопитство към живота на хората от малкия град.

  • Героят на филма отказва предложението „ела утре“ и започва да създава ново „сега“. Той вече се записва на уроци по пиано, осъзнавайки, че утре такъв шанс може да не се случи.
  • Фил проявява интерес и любопитство към себе си, към своите възможности и таланти. Учи се да създава ледени скулптури, учи медицина. Той също така създава чрез разнообразието от прояви на себе си – развива се и се усъвършенства. Тогава той започва да се интересува от другите, жената, която обича, и получава шанс да види новото утре – 3 февруари.

Мисля, че разбрахте, че е невъзможно да се отговори еднозначно на въпроса колко време ще отнеме терапията.

Всеки се движи в собствен, индивидуален ритъм на развитие и промяна.

Всеки има свои собствени цели и искания в терапията. Не можете да бързате с времето.

Моята задача като психолог е да помогна за разкриването на потенциала за творчество и промяна, който е скрит във всеки от вас.

Радвам се да видя промените в живота на моите клиенти, защото всеки от нас е създателят на своя живот и създателят на уникално ви утре.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *