Дете и война

kid_and_war_m

КОНТРОЛЕН СПИСЪК за родители.

 Децата, чиито родители са надежден източник на комфорт и сила, получават доживотно предимство – вид защита от най-страшните изненади на съдбата.

По време на бедствие малките деца обикновено гледат  родителите си. 

Ако те останат спокойни и отзивчиви към нуждите им, децата често преживяват ужасяващи инциденти без сериозни психологически травми

1.Много е важно детето да бъде чуто от своя възрастен, за неговите потребности и нужди, и да получи от него закрила и емоционална подкрепа. Защото всеки път, когато се чувстваме застрашени, ние инстинктивно се обръщаме към първото ниво на отговор на заплахата: социалното взаимодействие.

  •  Викаме помощ, молим за подкрепа и утеха от другите

 2. Активните действия и вродената спонтанност на детето спомагат за намаляване на въздействието на травмата върху тялото на детето (резултат от реакцията „бий се или бягай“). Спонтанността на детето в този случай помага на психиката му

  • Като пример: игри на открито, топка – ще помогнат за намаляване нивото на хормоните на стреса. Човешкият мозък и тялото са програмирани да бягат на безопасно място, където спира отделянето на хормоните на стреса.

 3.Желанието да бъдеш винаги добър и правилен за детето може да изиграе лоша шега: опитите за поддържане на контрол върху непоносимите физиологични реакции 

могат да доведат до редица физически симптоми, включително фибромиалгия, хронична умора и различни автоимунни заболявания.

4. Следващата важна характеристика на детето за справяне със стреса/травмата е въображението, фантазирането, играта и прекрояването на травмиращата ситуация.

В този случай въображението помага да се усвои това, което виждат,и дори да се измисли изобретателна алтернатива на това, което виждат, като спасителен батут, който в бъдеще ще ви помогне да продължите да живеете живота си.

  •  Дайте на детето възможност да разиграе травмиращото събитие с всякакви подръчни безопасни средства: хартия, вестници, пръчки, пясък, моливи, пластмасови бутилки – въображението и интересът на детето сами ще създадат необходимата ситуация за разиграване.

 4. Бъдете внимателни към поведението, позата, израженията на лицето, емоциите на детето.

Шумните деца са склонни да привличат вниманието и помощта, от която се нуждаят, докато интровертните деца не притесняват никого, обречени малко по малко да губят бъдещето си .

Изтръпване, отдръпване в себе си, отсъстващ поглед са външни прояви на фиологичната реакция на тялото да „замръзне.

Той се “включва”, когато нещо пречи на нормалната реакция – например, когато хората са задържани, те са в капан или по някаква друга причина не могат да предприемат активни действия (борба, бягство).

 Това се случва, защото ако не можем да избягаме, т.к. ние сме задържани или сме заседнали, тогава тялото се изключва, за да се защити, минимизирайки разходите за енергия.

Подкрепата и постепенното извеждане на детето от това състояние помага за неговото актуализиране тук и сега чрез тялото.

  •  Това могат да бъдат ритмични взаимодействия с другите, като игра на топка, пеене в хор или биене на барабан или танци на музика. Можете да използвате всичко, което отговаря на вашата ситуация, способности и знания за вашето дете.

 

  • Сигнали, за които трябва да внимавате, за да избегнете реакцията на „замръзване“: по време на стресова ситуация детето автоматично сигнализира за фрустрацията си чрез изражение на лицето и интонация на гласа – тези промени призовават другите да ни се притекат на помощ. 
  • След това има промяна в силата на гласа, говорът става по-бърз и по-прекъснат, работата на сърцето става по-честа, става по-активно изпотяването

 

 

Вие сте най-важния човек у света за детето ви.

На снимка работа с детето по тема на война.

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *